Transformatie van engineering en productie: vier aandachtsgebieden
Binnen de gehele keten van industriële automatisering, zien we dat informatie vaak volgens een oud en vertrouwd proces verwerkt wordt. Via Excel-lijsten en pdf-bestanden die later weer handmatig overgetypt moeten worden. Het gebeurt overal. Van elektrotechnische, pneumatische en hydraulische engineering tot en met de productie van de besturingspanelen en -kasten. Het kan ook anders, door standaardisering en automatisering toe te passen. Maar vanwaar die noodzaak om steeds te veranderen, het is toch altijd goed gegaan?
Vier aandachtsgebieden
De bovenstaande vraag speelt bij menig paneel- en machinebouwer en welke intern soms best voor wat verdeeldheid kan zorgen. Het heeft immers een diepe impact op de werkprocessen en zorgt voor hogere kosten voor engineering. Tijd om deze eens goed te bespreken.
Vier bekende aandachtsgebieden spelen hierbij een rol waar elke paneel- en machinebouwer dagelijks mee te maken heeft: korte levertijden, personeelstekort, prijsconcurrentie en maatwerk.
- Korte levertijden: Pijnpunt is hierbij niet zozeer de concurrentie, maar dat levertijden alleen met heel veel extra inspanningen gehaald kunnen worden of zelfs helemaal niet. Overschrijding van levertijden zal boeteclausules kunnen opleveren.
- Personeelstekort: Er worden steeds meer machines gebouwd, maar steeds minder mensen beschikken over de benodigde kennis. Het vinden én behouden van ervaren vakmensen begint in de paneel- en machinebouw echt een knelpunt te worden.
- Prijsconcurrentie: De prijs is een van de weinige aspecten waarop een paneelbouwer, machinebouwer of system integrator zich kan onderscheiden. Bij het verlagen van de kostprijs, is het belangrijk om te kijken waar kosten het meest optreden én waar ze relatief eenvoudig te beïnvloeden zijn.
- Maatwerk: Als klanten vragen om maatwerk (specials), moet dat mogelijk zijn. Zelfs (of juist) binnen een serieproductie-flow. Als machinebouwer komt u niet weg met een paar standaard varianten. De klant wil zelf bepalen hoe het eindproduct eruit komt te zien.
In theorie kost het veel tijd om elke machine aan te passen aan de wens van de klant. In een gestandaardiseerde en (deels) geautomatiseerde engineering- en productieomgeving kan het veel sneller, foutlozer en goedkoper. Dit komt echter alleen van de grond met een duidelijke digitale bedrijfsvisie.
Whitepaper: praktische tips om te veranderen
Bent u niet alleen geïnteresseerd in de zojuist besproken aandachtspunten, maar ook in concrete oplossingen? Met deze handige tips en oplossingen kunt u gebruiken om de digitale transformatie zo goed mogelijk te laten verlopen. Download het gratis whitepaper: