Een schoolvoorbeeld van slim optimaliseren: Hollander Techniek
We hebben allemaal de mond vol van Industrie 4.0 en Smart Industry. Is dit de zoveelste hype of leidt Smart Industry daadwerkelijk naar het beloofde land: sneller, flexibeler, beter en goedkoper ontwikkelen en produceren? Voor het bedrijf Hollander Techniek is dit al lang geen vraag meer, maar een gegeven. Al tien jaar werkt deze system integrator via functionele engineering toe naar smart customization van haar oplossingen. In dit blog leest u over deze ontwikkeling.
Een radicale andere manier van denken
Een sneller, efficiënter en flexibeler engineeringproces vraagt om een radicaal andere manier van denken. Hollander Techniek was een van de eersten die dit inzag. Al in 2006 omarmde het bedrijf het idee van functionele engineering. Waarbij het engineeringproces niet wordt ingericht als een lineair proces met mechanische, gevolgd door elektrotechnische en daarna software-engineering. In plaats daarvan worden complete installaties opgedeeld in functies. Met deze functionele, multidisciplinaire blokken kunnen vervolgens weer talloze oplossingen worden samengesteld. Maar dan veel sneller dan voorheen.
Smart customization
Uiteraard vraagt deze functionele werkwijze – waarbij enigineeringdata van verschillende disciplines worden vastgelegd in functionele blokken – om een perfecte informatie-uitwisseling en een manier om deze ‘standaard’ vast te leggen en te gebruiken. Dit is de basis voor smart customization, waarbij engineers de verschillende blokken met elkaar combineren tot oplossingen die voldoen aan de wensen van de klant.
De engineers van Hollander Techniek waren in 2008 al heel ver gevorderd met het ontwikkelen van een dergelijk systeem voor smart customization. Toch liepen zij tegen grenzen aan – met name de parametrering en het daadwerkelijk multidisciplinair maken van de functionele blokken leverde de nodige hoofdbrekens op.
Engineering configurator
Het ontwikkelen van dergelijke tools was niet de core-business van Hollander Techniek. Maar wel van EPLAN, de hofleverancier van de ontwerpsoftware voor de elektrotechnisch engineers van het bedrijf.
Als account manager bij EPLAN had ik de eer dat ik aan deze ontwikkeling bij Hollander Techniek heb mogen bijdragen. Dit begon met het inventariseren van de ‘scope’: waar staat het bedrijf en waar willen ze naartoe? Met welke tools kunnen we dit het beste ondersteunen? Dat EPLAN bezig was haar portfolio te verbreden met oplossingen op het gebied van integratie, kwam op precies het goede moment. We hadden de ideale tool voor Hollander Techniek al klaarliggen: EPLAN Engineering Configuration. Een toolbox voor het ontwikkelen van een eigen configurator. Hierin leggen engineers hun engineeringregels multidisciplinair vast. Via een grafische gebruikersinterface stellen zij oplossingen samen door de juiste functionele blokken en parameters te kiezen. Vervolgens creëert de configurator grotendeels automatisch de functionele schema’s voor de elektrotechnische engineering en de PLC-software.
Proof of concept
Om Hollander Techniek te overtuigen van de mogelijkheden, hebben we in 2012 een ‘proof of concept’ gemaakt van zo’n configurator met daarin een aantal functionele blokken opgenomen. Met de configurator konden we vervolgens verschillende oplossingen ontwikkelen. Na de demo was Hollander Techniek helemaal overtuigd. Binnen no-time kwam er een ‘go’. De engineers van Hollander Techniek hebben vervolgens zelf de configurator ontworpen en ingericht, met assistentie vanuit EPLAN bij de ontwikkeling en implementatie.
IDEA
Het resultaat is ‘IDEA’, de eigen configurator van Hollander Techniek. Sinds de ingebruikname in 2013 heeft IDEA het bedrijf geen windeieren gelegd. Kortere doorlooptijden en kortere time to market. Meer flexibiliteit. Een kleinere onderdelendatabase, met lagere (logistieke) kosten. Engineering to order maakte plaats voor 50% configure to order. Hierdoor is er meer ruimte voor innovatie en kan Hollander Techniek met dezelfde mensen meer doen. Tegelijkertijd ging de kwaliteit omhoog.
Het geheim van succes
Smart customization is voor system integrators als Hollander Techniek – en al helemaal voor machinebouwers! – een cruciaal ingrediënt van smart industry. Als koploper op dit gebied plukt Hollander Techniek ook als een van de eersten de vruchten van dit baanbrekende concept. Maar als u mij vraagt: wat is nu het geheim achter dit succes? Dan zeg ik niet meteen: EPLAN Engineering Configuration en onze ondersteuning bij de implementatie. Wat deze transformatie tot een succes maakt, is de het rotsvaste vertrouwen dat Hollander Techniek heeft in haar visie. En het besef dat zoiets tijd en geld kost. De optimalisatie van je bedrijf kun je er niet tussendoor doen. Dit vergt een degelijk plan van aanpak, totaal commitment bij het management en vooral: mensen de ruimte geven om het te doen. Zoals altijd gaan de kosten voor de baat. Maar de casus van Hollander Techniek toont aan dat de beloning des te groter is.