• Home/
  • Trends/
  • Het hoe en waarom van PLM software implementatie en integratie
Geschatte leestijd: 9 minuten

Het hoe en waarom van PLM software implementatie en integratie

Wat is het belang van PLM (Product Lifecycle Management) en PDM (Product Data Management) software in moderne industriële automatisering? In dit blog gidsen we je door de wereld van PLM en PDM software. Je ontdekt volgens welke stappen je PLM en PDM software in industriële omgevingen implementeert, welke voordelen dat oplevert en hoe je engineeringsdata in jouw PLM en PDM systemen kunt integreren.

Wat is PLM software? Met PLM software kunnen bedrijven de volledige levenscyclus van een product beheren, van concept en design tot productie, distributie, onderhoud en recycling. PLM software zorgt dat alle betrokken disciplines (elektrotechnisch, mechanisch en software, inkoop en verkoop) en processen op een uniforme manier plaatsvinden en gebruikmaken van een-en-dezelfde centrale databron. Daarmee maakt deze software het eenvoudiger voor teams om samen te werken op basis van hetzelfde, centrale overzicht van productgegevens zoals gebruikte onderdelen, voorschriften, werkprocessen en materiaaleisen. Wijzigt er iets in de lifecycle van een product, zoals in de engineering, supply chain of afstemming op relevante wet- en regelgeving? Dan past PLM software deze wijziging direct toe op alle data en processen. Zo helpt PLM software organisaties om compliant, efficiënt te werken en het aantal fouten terug te dringen.

Verschil PLM en PDM software

PDM software is een beheeroplossing voor de opslag en organisatie van, en de toegang tot productdata. Denk daarbij aan CAD-bestanden, stuklijsten en documentatie binnen ontwerp- en productieprocessen. Daarbij richt PDM software zich vooral op het beheer van technische data en versies. Wat is dan het voornaamste verschil tussen PDM en PLM software? Waar PDM zich beperkt tot het beheer van productdata tijdens de ontwerpfase, ondersteunt PLM de volledige levenscyclus van een product. Daardoor geeft PLM software een strategisch overzicht van een product en PDM software meer een operationeel, technisch beeld. PLM en PDM software wordt gebruikt in alle producerende sectoren, bijvoorbeeld door fabrikanten van voedingsmiddelen, kleding, verzorgingsproducten en machines.

Voordelen van PLM en PDM software

Doordat PLM en PDM software gebruikmaakt van één uniforme databron, werken alle betrokken personen, organisaties en processen met dezelfde productdata. Dat leidt tot snellere, nauwkeurigere processen in de volledige keten, waardoor productontwikkelingscycli en de bijbehorende time-to-market korter worden. Daarnaast kunnen alle partijen door PLM en PDM software beter communiceren en samenwerken. Met meer efficiëntie en productiviteit, lagere operationele kosten, een betere productkwaliteit en meer compliancy als resultaat. PLM software is ook een voorwaarde voor innovatie: uit de centrale databron kunnen industriële organisaties nuttige inzichten filteren. Welke gevolgen heeft een engineeringswijziging op de time-to-market of productiekosten? Wanneer verwachten we dat een productonderdeel vervangen of onderhouden moet worden?

Stappen voor de implementatie van PLM en PDM software

Industriële organisaties doen er goed aan om bij het implementeren van PLM en PDM software een stappenplan aan te houden. Dat begint met het opstellen van een PLM en/of PDM strategie. Daarin kan je als bedrijf onder andere vastleggen wat de standaarden zijn voor workflows en revisiebeheer, aan welke data governance-eisen stuklijsten, CAD-bestanden of andere documentatie moet voldoen, en met welke andere databronnen PLM software moet integreren. Denk daarbij aan ERP-, CRM- of engineerings-systemen. Daarna bepaal je welke processen en integraties prioriteit hebben en of je daarvoor cloud- of on-premise-oplossingen gaat gebruiken. Bij de meeste PLM en andere geïntegreerde systemen heb je de keuze uit beiden en soms ook uit hybride varianten. Bij een PLM implementatie als onderdeel van industriële automatisering kun je ook veel leren van bedrijven die je voorgingen. Een voorbeeld van een succesvolle PLM software implementatie en integratie lees je in de klantcase van machinebouwer Tolsma-Grisnich.

Uitdagingen en oplossingen PLM implementatie

Bij het implementeren van PLM software en integreren van deze oplossing met andere programma’s lopen organisaties vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Zo bestaat er bij personeel vaak weerstand tegen verandering. Dat is menselijk, medewerkers zijn gewend om volgens een bepaalde manier te werken. Deze weerstand kun je verminderen door iedereen vanaf de start bij een PLM implementatie of integratie te betrekken. Vraag engineers, leveranciers of monteurs naar hun voorkeuren en laat ze zelf ervaren welke voordelen een PLM implementatie of integratie hen oplevert, bijvoorbeeld in een pilot. Op het vlak van integratie is dataveiligheid altijd een heet hangijzer, zeker met het oog op steeds strengere wet- en regelgeving. Zorgen daarover kun je wegnemen door aan te geven dat de overstap naar een centrale databron het juist makkelijker maakt om gedurende de hele lifecycle dezelfde standaarden te hanteren en zo de dataveiligheid en compliancy te verbeteren.

Toekomstige trends in PLM en PDM

Een belangrijke trend is dat PLM en PDM software steeds meer disciplines en systemen omvat. Naast ERP, CRM en mechanische engineering wordt PLM ook steeds vaker geïntegreerd met systemen voor elektrotechnische en softwarematige engineering. Dat betekent dat de databron die PLM software gebruikt steeds completer wordt. Ook zien we dat PLM en PDM software vaker vanuit de cloud wordt aangeboden. Dat is logisch, want de cloud maakt het makkelijker om data, processen en onderliggende IT centraal te beheren. Dat leidt tot tijdswinst en betere compliancy doordat security policies bedrijfsbreed te handhaven zijn. Een andere belangrijke trend is dat er meer inzichten uit PLM systemen gefilterd worden, bijvoorbeeld door data-analyse, AI en machine learning. Dit staat nog in de kinderschoenen, maar de potentie is gigantisch, want de onderliggende databron blijft groeien. Dat betekent dat steeds meer datapatronen zichtbaar worden. Daaruit kun je bijvoorbeeld afleiden wat de invloed van een productiewijziging is op de kosten of voorspellen wanneer een component end-of-life is.

PLM integratie

Engineeringsdata is een essentieel onderdeel van een PLM systeem. Daarom zorgt Eplan ervoor dat zijn producten met engineeringsdata integreren met alle veelgebruikte PLM systemen zoals Siemens Teamcenter, Windchill en Autodesk. Daarvoor heeft Eplan een speciale interface ontwikkeld: Eplan Integration Suite. Deze softwarelaag maakt de koppeling tussen het PLM systeem en de diverse Eplan producten (Automated Engineering, Preplanning, Fluid, Electric P8, Pro Panel en Harness ProD). Maar een succesvolle integratie vereist ook een goede voorbereiding. Daarom kan Eplan ook helpen om voorafgaand aan de PLM integratie de relevante engineeringsprocessen in kaart te brengen en prioriteiten te stellen in een Scoping Workshop.

Hoe completer een PLM systeem, hoe groter de voordelen. Want meer data, leidt tot meer nauwkeurigere inzichten. Juist die inzichten zijn in de huidige industriële automatisering belangrijk om innovatief, wendbaar en concurrerend te blijven.

PLM en/of PDM software integreren met engineeringsdata?

Onze specialisten helpen je graag. Maak een afspraak via het contactformulier.

Vul het contactformulier in

Schrijf u in om up-to-date te blijven!