Integratie zet uw engineering op voorsprong
Door de toenemende concurrentie is er geen ontkomen aan: engineering moet sneller, beter en goedkoper. De meeste winst valt te boeken door een betere samenwerking tussen de verschillende engineering disciplines. Maar hoe brengt u de vereiste integratie tot stand? Dat leest u in dit blog.
Ergernissen door onvolledige informatie
Aan ieder project of product werken engineers van verschillende disciplines met elkaar samen. Allen gebruiken ze hun eigen software en opslag van gegevens. Helaas gaat het vaak mis als zij gegevens met elkaar uitwisselen. Bij gebrek aan een geautomatiseerde uitwisseling van gegevens, sturen verkopers en engineers elkaar Excellijsten, functionele beschrijvingen in Word of erger nog, achterop een bierviltje.
Een van de grootste ergernissen van engineers is dat zij informatie niet volledig en niet consistent krijgen aangeleverd. Ook het overtypen van lijsten scoort hoog in de top-tien van dagelijkse irritaties. Om nog maar te zwijgen van de fouten die dit met zich meebrengt.
Het PDM/PLM-systeem als katalysator voor samenwerking
De oplossing is integratie van verschillende engineering disciplines in zogenaamd Product Data Management (PDM) systeem of Product Lifecycle Management (PLM)-systeem.
In veel efficiencyprogramma’s staat PDM/PLM hoog op de agenda. En dat is geen toeval. Steeds meer machinebouwers en system integrators kiezen voor een PDM/PLM-systeem of overwegen dit te implementeren. De voordelen zijn dan ook groot:
- Een PDM/PLM-systeem zorgt in de eerste plaats voor overzicht. Alle informatie rond een project wordt centraal opgeslagen. Dit maakt het beheer een stuk eenvoudiger en inzichtelijker.
- Bovendien maakt PDM/PLM revisiebeheer mogelijk, zodat verschillende versies van een project of product overzichtelijk beheerd kunnen worden.
- De uitwisseling van engineeringdata vindt automatisch plaats. Bovendien zien engineers van verschillende afdelingen waar ze mee bezig zijn.
- Dit vereenvoudigt niet alleen de communicatie, het stelt deze disciplines ook in staat parallel aan elkaar te ontwikkelen. Met alle tijdwinst van dien.
- Kortom, een modern PDM/PLM-platform stelt engineers en ontwerpers in staat beter met elkaar samen te werken.
Elektrotechnische integratie
Als het om integratie gaat, lopen mechanisch engineers voorop. Hun MCAD software werkt vaak al samen met een PDM/PLM-systeem. Het probleem waar veel engineeringafdelingen tegen aanlopen, is dat andere disciplines hun eigen softwaresystemen, gegevensopslag en bestandsformaten gebruiken. Hoe krijgen we bijvoorbeeld de elektrotechnici aan boord van het schip dat integratie heet? Hoe benutten we de voordelen van een centraal samenwerkingsplatform, terwijl engineers gewoon blijven werken in hun favoriete engineeringsoftware?
Gelukkig staan de ontwikkelingen op het gebied van ECAD (systemen voor elektrotechnische engineering) niet stil. De huidige generatie ECAD-software laat zich prima integreren met de belangrijkste PDM/PLM-systemen. Via speciale integratiemodules werken uw e-engineers naadloos samen met de belangrijkste PDM/PLM-platformen. Een specifieke connector aan de PDM/PLM-kant zorgt voor een vlekkeloze communicatie tussen beide systemen.
Op deze manier kunt u uw e-engineering integreren met de vier toonaangevende PDM/PLM-systemen:
- Autodesk Vault
- Siemens Teamcenter
- PTC Windchill
- SAP Engineering Control Center
Integratie op drie niveaus
De integratie tussen engineeringsoftware en PDM/PLM-systeem kan op drie niveaus plaatsvinden:
- Projectniveau
Elektrotechnische, mechanische en software-engineers werken afzonderlijk aan een opdracht (bijvoorbeeld een schip). Ze beschikken over een gemeenschappelijk postvak en versiebeheer, maar verder werken zij in gescheiden systemen. - Functioneel niveau
Projecten worden verder opgedeeld naar functie (bijvoorbeeld de boegschroef van het schip). Dit vereist goede afspraken tussen engineers over de opdeling en structurering. Functionele integratie vergroot de transparantie en betrokkenheid. Bovendien wordt dit ondersteund door de bestaande MCAD/ECAD- en PDM/PLM-systemen. - Mechatronisch niveau
We zoomen nog verder in op de onderdelen waaruit een deelfunctie is opgebouwd (bijvoorbeeld de motor die de boegschroef aandrijft). De disciplines zijn niet gescheiden: ieder onderdeel heeft een mechanische, elektrotechnische en softwarecomponent. De fijnmazigheid maakt de structurering lastiger; de mogelijkheden tot automatisering zijn des te groter.
Welk integratieniveau wenselijk is voor uw engineeringafdeling, hangt af van uw organisatie, uw opdrachtgevers én uw ambities.
Welk niveau u ook kiest, integreren doet u het beste stap voor stap. Behandel integratie als een volwaardig project; maak er tijd en geld voor vrij. Zie integratie als een investering. Maar wel een die zich dubbel en dwars terugverdient.
De toekomst is mechatronisch
Volledige mechatronische integratie legt de basis voor een verregaande automatisering van het engineeringproces en zelfs configure to order (CTO). Helaas is een volledig automatische, 100% integratie tot op het kleinste componentniveau op dit moment nog toekomstmuziek.
Maar in onze visie ligt hier de sleutel om uw engineering in de toekomst echt op voorsprong te zetten. Duik er dieper op in, ga naar de EPLAN Integratie pagina.