Geïntegreerde machinebouw engineering heeft de toekomst
Engineering speelt een essentiële rol in de machinebouw. Engineers zijn immers van het eerste ontwerp tot de laatste configuratie betrokken bij de ontwikkeling van een machine. Zij bepalen in grote mate of de bouw en het uiteindelijke functioneren van de machine een succes wordt. Wat verstaan we precies onder machinebouw engineering, hoe maak je dit tot een succes en welke voordelen levert succesvolle engineering van machines op?
De moderne machinebouw kan niet meer zonder engineering. Goede engineering leidt tot gebruiksvriendelijke, goedwerkende machines die snel, foutloos en kostenefficiënt gebouwd zijn. Het is dan ook logisch dat machinebouw engineering een belangrijk rol speelt in alle sectoren waar machines gebruikt worden, van de automotive tot de medische industrie. Engineering is ook belangrijk op een ander vlak: het speelt een grote rol bij innovatie. Bedrijven die voorop willen lopen in hun sector, vertrouwen op engineers voor het spotten van verbeterkansen, volgen van technologische trends en bedenken van baanbrekende toepassingen. Engineers zijn namelijk bij uitstek degenen die met een fris perspectief naar zakelijke uitdagingen kijken.
Soorten machinebouw engineering
Machinebouw engineering kunnen we grofweg onderverdelen in twee soorten: de engineering van machines voor serieproductie en voor speciaal machinebouw (maatwerk). Bij serieproductie zijn engineers vooral betrokken bij de ontwerpfase van een machine. Bij maatwerk machinebouw spelen engineers een rol gedurende het complete ontwikkelproces. Eplan kan bij beide vormen engineering voor machinebouw ondersteunen met software en services.
Integratie van drie disciplines
Het vak machinebouw engineering is ontstaan vanuit de mechanische machinebouw, in een tijd dat elektrotechniek nog in de kinderschoenen stond en er nog geen software bestond. Het gevolg daarvan is dat het zwaartepunt bij veel machinebouwers vandaag de dag nog steeds op de mechanische kant ligt. Deze machinebouwers zien elektrotechniek en software vaak onbewust als een bijzaak. Dat staat efficiëntie en innovatie vaak in de weg, want het samenwerken van de drie disciplines is een belangrijke voorwaarde voor efficiënte machinebouw. Om een voorbeeld te geven: wanneer mechanische en elektrotechnische ontwerpen al in een vroeg stadium op elkaar aansluiten, voorkom je productiefouten. Het kost veel tijd en geld om fouten in een later stadium nog te repareren. Hoe los je dergelijke inefficiëntie op? Zorg dat de drie disciplines integreren, zowel op het vlak van de technologie als van menselijke communicatie.
Voordelen van sterke engineering in machinebouw
Meer samenwerking in de ontwerpfase duurt langer maar je wint tijd in het hele proces omdat er in de uitvoering (productie, installatie en inbedrijfstelling) minder fouten opgelost hoeven te worden. Hiermee verhoog je als machinebouwer de efficiëntie en productiviteit. Machinebouw engineering waarbij de disciplines integreren, zorgt uiteindelijk ook voor een betere machinekwaliteit: deze worden betrouwbaarder, gebruiksvriendelijker en gaan langer mee. Ook het gebruik van de juiste software heeft invloed op de efficiëntie. Hiermee kunnen engineers niet alleen mechanische en elektrotechnische designs naast elkaar leggen, maar bijvoorbeeld ook elektrotechnische deelontwerpen (macro’s) hergebruiken, wat de ontwikkelsnelheid en machinekwaliteit ten goede komt.
Stappen voor succesvolle engineering in machinebouw
Machinebouw engineering doorloopt een aantal vaste stappen. Heb je nog geen engineeringsstrategie? Dan start je met het opstellen daarvan. Het daadwerkelijke bouwen van de machine begint met het ontwerpen van een concept, dat engineers vervolgens technisch uitwerken naar mechanische, elektrotechnische en softwarematige (besturings)elementen. Het prototype dat daaruit voortkomt, wordt getest en eventuele issues die aan het licht komen worden opgelost. Daarna produceert en assembleert de machinebouwer de verschillende machinecomponenten en test in een factory acceptance of de machine naar wens functioneert. Vervolgens start de installatie- en trainingsfase, waarin de klant leert om de machine te gebruiken en onderhouden. Uiteindelijk testen machinebouw engineers de machine nog in de omgeving van de klant in een site acceptance test.
Engineering is een continu proces
Machinebouw engineering stopt niet bij de installatie. Daarna kunnen engineers de machine continu optimaliseren naar aanleiding van feedback van gebruikers. Ook daarbij loont het om zowel de mechanische als de elektrotechnische en softwarematige engineering op elkaar af te stemmen. Naast de juiste software, kan ook goed advies helpen. Waar sta je als mechanische, elektrotechnische of softwarematige engineeringsafdeling en waar wil je naar toe? Naast dit tactische advies per team, is ook organisatieadvies vaak welkom. Denk bijvoorbeeld eens goed na welke randvoorwaarden engineers nodig hebben om succesvol machines te kunnen bouwen. Sluiten interne bedrijfsstructuren aan op het engineeringsproces? Is er gedragsverandering nodig? Heb je de juiste kennis in huis? En is de IT-infrastructuur wel geschikt om drie disciplines te integreren?
Succesverhalen en best practices machinebouw
Samenwerking is een essentiële voorwaarde voor succesvolle machinebouw engineering. Toch is er minder aandacht voor de best practices rond de integratie van engineering disciplines. Een belangrijke best practice is dat engineers onderling communiceren. Mechanische en elektrotechnische engineers moeten kunnen samenwerken en informatie uitwisselen. Ook helpt het wanneer ze elkaars werkprocessen snappen. Sowieso is een bredere blik een belangrijke best practice, want engineers die de business van hun klant begrijpen, kunnen gerichter meedenken en ontwikkelen uiteindelijk kwalitatief beter machines. Zorg ook voor een softwareplatform dat samenwerking faciliteert. Dat is een andere best practice op het gebied van geïntegreerde machinebouw engineering. Hoe je elektrotechnische en mechanische engineering in de praktijk samenbrengt in een 3D-model, is te lezen in de klantcase van machinebouwer MTA.
Toekomst van engineering in machinebouw
De muren tussen mechanische, elektrotechnische en softwarematige machinebouw engineering verdwijnen langzaam. Door de steeds verdere integratie van de mechanische, elektrotechnische en softwarematige disciplines, zal ook systeemdenken belangrijker worden. Ook hiervoor helpt het om een overkoepelend softwareplatform te hebben waar mechanisch, elektrotechnische en softwarematige engineers samen kunnen werken op basis van dezelfde machinegegevens en -modellen. Waar ze gegevens makkelijk kunnen terugvinden en hergebruiken. Een dergelijk dataplatform stimuleert ze om op dezelfde, consistente manier met data om te gaan. De cloud is daarvoor onmisbaar, want dankzij een cloudplatform beschikken verschillende engineers altijd en overal over dezelfde, uniforme data. Dat geldt zowel voor machinebouw engineering als voor relevante vakgebieden als Product Lifecycle management (PLM). Door het toenemende belang van samenwerking met dezelfde gegevens worden overkoepelende cloudplatformen steeds meer de standaard.
Kortom, wil je als machinebouw engineer kwalitatief goede, gebruiksvriendelijke, machines ontwikkelen op een zo foutloos, snel en kostenefficiënt mogelijke manier? Dan is de integratie van de machinebouw engineering disciplines cruciaal. En hoe eerder je mechanische, elektrotechnische en software engineers stimuleert en faciliteert om samen een machine te bouwen, hoe meer vruchten je daar als machinebouwer van plukt.
Mechanische en elektrotechnische machinebouw engineering integreren?
Onze specialisten helpen je graag. Maak een afspraak via het contactformulier.