• Home/
  • Trends/
  • De design method als sleutel tot efficiënte engineering
Geschatte leestijd: 5 minuten

De design method als sleutel tot efficiënte engineering

U wilt efficiënter engineeren. Een cruciale stap is het structureren van uw engineeringprojecten in een eigen standaard. Minstens zo belangrijk is de vraag hoe u het ontwerpproces het beste kunt optimaliseren. Oftewel, hoe kiest u de juiste ontwerpmethode? In dit blog duiken we dieper in de design methods die u helpen uw engineeringproces te optimaliseren.

Een design methode die bij u past

Vooropgesteld, geen van deze methoden is de ‘best practice’ voor ieder engineeringproces. Wat voor uw situatie de beste design method is, hangt af van de strategie van de organisatie. Waar zijn we goed in, waarom kiezen onze klanten voor ons? Wat voor producten maken we? Dit zijn de vragen die bepalen welke design method leidt tot het optimale resultaat.

In grote lijnen heeft u keuze uit drie manieren om het ontwerpproces te optimaliseren: basic engineering, automatiseren en configureren. We zetten ze hieronder voor u uiteen.

Automatiseren

Automatiseren gaat een stap verder. Hier leggen we niet alleen de deelblokken (macro’s), maar ook de verbindingen, afhankelijkheden en relaties daartussen vast. Hierdoor is het mogelijk complete oplossingen samen te stellen, waarbij het systeem automatisch de juiste verbanden legt en keuzes maakt. Artikelen worden automatisch ingevuld, wat uw engineers veel handwerk bespaart.

Deze design method is met name geschikt voor het genereren van elektrische schema’s van standaard machines of installaties met een beperkte hoeveelheid opties en varianten. Omdat de verschillende producten veel overeenkomsten hebben, kunnen de gekozen deelblokken groter zijn.

Met name machinebouwers kunnen op deze manier aanzienlijk efficiënter engineeren. Daarmee vormt deze design method een ideale aanvulling als bijvoorbeeld de mechanische engineering al ver geautomatiseerd is.

Configureren

Configureren is een design method die vooral gebruikt wordt bij relatief complexe systemen die opgebouwd zijn uit componenten waarvan verschillende versies of varianten bestaan. Het voordeel van het configureren is dat het product of de installatie pas ontwikkeld wordt als dat nodig is.

Bij configuratie legt uw team alle engineeringkennis vast in een bibliotheek van voorgedefinieerde mechatronische of multidisciplinaire componenten. Ook alle afhankelijkheden en associaties in de engineering (regels) worden hierin vastgelegd.

Op basis van deze voorgedefinieerde, mechatronische deelblokken en regels is het mogelijk complexe componenten, machines of zelfs complete fabrieken automatisch te configureren. Via eenvoudige keuzemenu’s kiest de engineer de juiste (mechanische) varianten; het systeem vertaalt deze keuzes automatisch naar de bijbehorende elektro- en softwarevarianten.

Daarmee is configureren een geavanceerdere manier om orders samen te stellen dan automatiseren. De deelblokken zijn kleiner en multidisciplinair. Hoe kleiner de deelblokken, hoe makkelijker uw engineers hiermee verschillende oplossingen kunnen configureren. Tegelijkertijd neemt het aantal deelblokken toe, wat het beheer uiteraard complexer maakt.

De voordelen van configuratie spreken voor zich: doordat uw engineers meer kunnen hergebruiken, blijft er minder handwerk over. Vervelende, repetitieve engineeringstaken zijn niet meer nodig, de kwaliteit stijgt aanzienlijk en de doorlooptijden van productie tot verkoop worden significant verkort.

Configureren biedt nog een voordeel: het is mogelijk een directe link te leggen met een sales configurator. Zodat uw salesteam samen met de klant een oplossing kan samenstellen.

Configuratie is ideaal voor complexere producten met veel opties en varianten. Maar ook system integrators die vooral klantspecifiek engineeren, kunnen profiteren van de voordelen die deze design method biedt. Door de deelblokken kleiner, multidisciplinair en intelligent te maken, kunnen ook zij hun engineeringproces in hoge mate optimaliseren.

Optimaal resultaat

De keuze van de ontwerpmethodiek is niet of-of, maar mag wat mij betreft ook en-en zijn. U kunt dus ook een combinatie kiezen van verschillende methodieken. Bijvoorbeeld configureren met een deel automatisering. Of voor de ene klant basic engineering en voor de andere configureren. Het gaat erom dat uw design method aansluit bij uw klanten en producten. Dan behaalt u het optimale resultaat.

Schrijf u in om up-to-date te blijven!