Automatische schemageneratie: “Een goede engineer is een luie engineer”
Steeds meer engineers gebruiken automatische schemageneratie. En dat is niet voor niets. Deze methode levert elektrotechnici, hun werkgever en hun klanten verschillende voordelen op. Hoe pas je automatische schemageneratie toe met Eplan eBUILD en wat zijn de voordelen daarvan?
Uiteraard mocht automatische schemageneratie als onderwerp op Let’s EPLAN 2024 niet ontbreken. Peter Rouwenhorst, consultant bij Eplan, dook hier dieper in tijdens zijn presentatie: ‘Automatische schemageneratie: hoe makkelijk kan je het jezelf maken?’. In deze volledig volgeboekte break-out sessie verduidelijkte Rouwenhorst de werkwijze en praktische voordelen van automatische schemageneratie. Daarbij focuste hij zich op Eplan eBUILD. “eBUILD is de opvolger van Eplan Cogineer. Waar Cogineer lokaal draait, is eBUILD een cloud-oplossing. Verder werken deze producten grotendeels hetzelfde”, zegt Rouwenhorst.
Hoe werkt eBUILD?
“In eBUILD zijn twee functionele omgevingen: Designer en Project Builder. In de Designer kun je jouw eigen macro-bibliotheken maken. Vervolgens kun je deze macro’s hergebruiken en in de Project Builder laten omzetten in een kant-en-klaar schema. Dat is een kwestie van een paar muisklikken. Op deze manier maak je het jezelf een stuk makkelijker, want je kunt hiermee automatisch deelschema’s laten genereren. En hoe meer macro’s en componenten je in je library verzamelt, hoe meer mogelijkheden je in de toekomst hebt”, legt Rouwenhorst uit. Deze schema’s kunnen Eplan engineers ook gebruiken in programma’s als Eplan Preplanning, P8 en Fluid. Ook is het mogelijk om deze hieruit om te zetten naar andere bestandsformaten zoals Microsoft Word, PLC en XML.
Voordelen eBUILD
Tijdswinst. Dat is een van de voornaamste voordelen van automatische schemageneratie in Eplan eBUILD. “Eplan engineers werken efficiënter doordat ze sneller schema’s kunnen maken met opgeslagen macro’s uit de library en regels die vastliggen in de cloud. Daardoor kunnen ze met één druk op de knop in de Project Builder een nieuw schema laten genereren. Waar dit vroeger een paar uur duurde, heb je nu binnen enkele minuten een schema gemaakt.” Daarnaast vermindert automatische schemageneratie het aantal menselijke fouten. “Door het hergebruik van macro’s binnen al vastgestelde regels hoef je basisschema’s niet meer zelf, handmatig te maken. Dat voorkomt fouten en maakt het werk als engineer een stuk leuker. Saai knip- en plakwerk doet eBUILD namelijk voor je. Uiteraard kan je de basisschema’s wel nog aanpassen met bijvoorbeeld eerder gebruikte componenten uit de library.”
Volgend jaar komt er een nieuwe versie van Eplan eBUILD uit. Op welke gebieden verschilt eBUILD 2025 van zijn voorganger? “De user interface zal iets veranderen; deze wordt gelijkgetrokken met de andere Eplan Cloud producten. Daarnaast komt er een Wizard-functie in de Project Builder. Ook wordt het mogelijk om van de cloud naar de cloud schema’s te genereren. Dus hiervoor heb je geen lokaal draaiende programma’s zoals Eplan P8 meer nodig. Kortom, nog meer features om het jezelf nog makkelijk te maken en fouten te voorkomen. Dat is prettig voor jouw werkgever, jouw klant en jezelf; want een goede engineer is een luie engineer.”
Een demo van eBUILD aanvragen?
Peter Rouwenhorst komt graag langs om te laten zien hoe jij automatische schemageneratie kunt toepassen.